Benedikt XVI.

16. 4. 2009 15:21
Rubrika: Současnost

†    Benedikt XVI. přijede do Brna!   †

Do Česka má v září příštího roku přicestovat papež Benedikt XVI.Je to již potvrzené kardinálem Miloslavem Vlkem.Hlava  katolické církve by měla v Česku strávit tři dny. Program svatého otce je zatím v jednání.Vatikán návštěvu zpublikuje, až bude příprava hotová.                                              Návštěva papeže v Česku je přímo vymodlená  a očekávana již vcelku dlouho. Česká biskupská konference papeže pozvala již v  loni v lednu, k návštěvě papeže je ovšem nutné i písemné pozvání od prezidenta republiky.                                                 Nyní již byla Vatikánu doručena obě pozvání, jak od biskupa, tak  i od prezidenta.

Zádrhel?

Česká republika s Vatikánem stále neuzavřela navrženou česko-vatikánskou smlouvu, která má upravovat postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v ČR. Vatikán ji podle  schválil, ovšem Česko ji nepřijalo.                                       Dokument byl s Vatikánem sjednáván za vlády Miloše Zemana ve spolupráci s ODS. Přestože smlouva byla podepsána již v roce 2002, její schválení dosud nebylo završeno. Návrh dokumentu zamítla následující rok sněmovna. Poslanci dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Ve Vatikánu to vyvolalo rozčarování.

Je jisté, že příští rok by mohla být smlouva mezi Vatikánem a Českou republikou znovu projednána a tentokrát už podepsána.

Zobrazeno 726×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz