sv.Terezie z Lisieux

17. 4. 2009 0:17
Rubrika: Svatí

                              sv. Terezie z Lisieux


Narozena: 2. ledna 1873Alençon

Zemřela: 30. září 1897Lisieux

Svátek: 1. října

Patronka: nemocných TBC a AIDS, květinářů, sirotků

Zobrazování: řeholní oděv, kříž, růže


 

-sv. Terezie z Lisieux vlastním jménem Terezie Martinová a řeholním jménem Terezie od Dítěte Ježíše nebo Terezie Ježíškova je katolická světice, velká postava karmelitánského řádu, panna a mystička

-Pius XI. ji v roce 1925 svatořečil a papež Jan Pavel II. ji v roce 1997 v apoštolském listěDivini Amoris Scientia prohlásil za učitelku církve.

-Terezie se narodila jako poslední z pěti dětí manželů Martinových v Alenconu

-měla 4 sestry: Marii, Pavlínu, Celinku a Leonku. Při křtu jí byla kmotrou její sestra, tehdy třináctiletá Marie. Od dětství toužila jít stejnou cestou jako její starší sestry - stát se řeholnicí.

-po smrti matky se celá rodina přestěhovala do Lisieux.

-v patnácti letech byla Terezie Martinová zcela výjimečným způsobem přijata do řádu karmelitek. Musel o tom vědět i tehdejší papež Lev XIII. a Terezie musela mít povolení diecézního biskupa.

-v Karmelu v Lisieux se z Terezie Martinové stává sestra Terezie od Dítěte Ježíše.

-Karmelitky v Lisieux ji měly za pyšnou a domýšlivou, protože jí příliš nerozuměly, vše doplňovalo až chorobné autoritářství představené karmelu, matky Marie Gonzagy. 

-Terezie, navenek působila velice vyrovnaně, ale trpěla celý život stavy úzkosti. Často ji mučila myšlenka, že ji Bůh opustil. Někdy nabývala přesvědčení, že bude zatracena, ale dokázala se odevzdat Boží lásce.

-život v klášteře karmelitek byl tvrdý. Střídá se manuální práce, chórová modlitba, a to tak, že na spánek je vyhrazeno jen 6 - 7 hodin. Terezie na popud své převorky navíc psala své vzpomínky z dětství, tak vznikl spis dnes známý jako Dějiny duše.

-Tereziino křehké zdraví tvrdý život v klášteře nevydrželo. V roce 1896 začíná kašlat krev. O rok později umírá na tuberkulózu.

-za svatou byla prohlášena roku 1925.

Zobrazeno 1364×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz